Hokkaido Pompoen  (ook wel Uchiki Kuri pompoen genoemd)

Van deze soort kunnen we tot enkele tonnen leveren.

Als u de informatie op deze pagina interessant vindt, wordt het natuurlijk altijd geapprecieerd als u ook even de voor u interessante advertenties op deze pagina bekijkt.

(De onderstaande tekst is gebaseerd op een tekst uit : "Biologische groenten anders bekeken, van Lieve Segers en Rik Dedapper)

Sinds mensenheugenis worden in Vlaanderen pompoenen geteeld. Toch was het pas in de jaren zestig dat geleidelijk aan Japanse rassen, vooral de zoete Uchiki Kuri of HokkaÔdo pompoenen werden gezaaid of geplant.
Het was Georges Ohsawa die de eerste zaden vanuit het noorden van Japan in 1957 naar hier bracht. De vrucht kende al vlug succes in de alternatieve middens.
Niet alleen is de Japanse pompoen een lust voor het oog omwille van zijn prachtige vorm en kleur gaande van donkergroen, heldergeel, oranjegeel tot roodoranje, maar ook de smaak is verrukkelijk en niet te vergelijken met deze van de gewone pompoen.
Dat de zoete pompoen een belangrijke plaats is gaan innemen in de natuurvoeding is vooral te danken aan zijn uitzonderlijk rijke voedingswaarde met een merkwaardig evenwicht van de verschillende bestanddelen.
Vooral het gehalte aan B-caroteen of provitamine A valt bijzonder op. Geen enkel ander natuurlijk voedingsmiddel kan hiertegen concurreren, zelfs onze wortel niet die toch wel erg bekend staat voor zijn hoog caroteengehalte. Een hele eer voor de pompoen als je weet dat zijn caroteengehalte drie maal hoger ligt dan bij de wortel!
Nu we toch aan het vergelijken zijn willen we de voedingswaarde van de zoete Japanse pompoen eens plaatsen naast die van de gewone:

Japanse pompoen Gewone pompoen
droge stof 20% 7.5%
koolhydraten 11.85% 4.5%
eiwitten 1.6% 1.2%
calcium 53 mg/100g 21 mg/100g
fosfor 104 mg/100g 37 mg/100g
magnesium 17 mg/100g 11 mg/100g
ijzer 1.1 mg/100g 0.8 mg/100g
caroteen 17.6 mg/100g 2 mg/100g

Bij het eiwitgehalte valt op te merken dat alle essentiŽle aminozuren aanwezig zijn in een goede onderlinge verhouding! Belangrijk dus voor vegetariŽrs.
Verder is er ook nog de zeer gunstige natrium/kalium verhouding van 1/4,4 bij de Japanse pompoen en ligt zeer dicht bij de streefverhouding 1/5 volgens het Yin Yang-principe.
Het is niet zomaar dat wij ons zo fit voelen na het eten van een stevige pompoensoep of ander pompoengerecht. En dat ze ook nog therapeutische en preventieve waarden bezit is niet te verwonderen. Onder andere in Japan worden verrassende resultaten bereikt bij de behandeling van diverse ziekten, onder meer diabetes.
Een andere toepassing van deze zo waardevolle pompoen is het gebruik van de zaden in de bestrijding van darmparasieten. Dit zeer afdoend middel is trouwens van oudsher bekend in alle streken waar deze pompoen wil en kan groeien.
Onze huisdieren wijzen ons trouwens de weg: als ze wormen hebben, verorberen katten en honden onmiddellijk de pompoenzaden die men ze voorzet.
Aansluitend hierbij is er ook nog de gunstige werking van pompoenzaden bij prostaat; menige mensen zijn hiermee reeds bijzonder goed geholpen. 

Als u de informatie op deze pagina interessant vond, wordt het natuurlijk altijd geapprecieerd als u ook even de voor u interessante advertenties op deze pagina bekijkt.

Home